Nederlanders zijn volgens de overheid niet goed voorbereid op een ramp of een situatie zoals die zich nu in Oekraïne voordoet, zonder water en elektriciteit. Daarom start donderdag een voorlichtingscampagne. Hoe overleef je de eerste 72 uur na een ramp?
In de Koude Oorlog was het nog redelijk gebruikelijk om noodrantsoenen in huis te hebben. Maar de laatste jaren leven mensen niet meer met de gedachte dat de veilige samenleving zomaar ineens kan veranderen. Dat de nutsvoorzieningen het laten afweten en dat er geen internet meer is. “Nederlanders moeten zich daar beter op voorbereiden”, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vindt dat de ‘schokbestendigheid’ van onze samenleving wel wat omhoog kan. Mensen moeten zich weer net als vroeger voorbereiden op wat we hopen dat nooit zal gebeuren.
Rampencampagne
Op 1 december start de campagne waarin wordt uitgelegd hoe mensen zich de eerste 72 uur kunnen redden zonder gas, water en elektriciteit na een cyberaanval of ramp. Tips daarvoor zijn te raadplegen op de al bestaande site crisis.nl, die is ontwikkeld door de NCTV. Een vergelijkbare campagne vond in 2009 voor het laatst plaats. Toen adviseerde minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken om een noodpakket in huis te halen met onder andere een opwindbare radio, zakmes en ehbo-doos. Ook bedrijven krijgen het advies om noodvoorraden voor medewerkers en eventueel klanten aan te leggen, zodat de tijd tussen ramp en hulpverlening overbrugd kan worden.